Babás blog

Babás blog

Tíz + egy tipp a túléléshez újdonsült anyák számára

No Good Advice?

2018. július 11. - Blindscream

Tuti recept nincs, de próbálkozni szabad

Két hónapon belül három olyan ismerősöm is van, akinek kisbabája született vagy fog születni nem sokára, ezért gondoltam leírok pár dolgot, ami nekem bejött az első hónapokban. Már csak azért is, mert amikor én érdeklődtem szülés előtt mire készüljek, a legjobb tanács amit kaptam, az "Aludj, amennyit csak bírsz!" volt. Csak hát sajna előre nem lehet lealudni a következő pár hónap adagját, főleg nem a terhesség végén, amikor amúgy is nehézkes az alvás ugye. A szakkönyvek okosságaira nem térek ki, maradjunk a gyakorlatnál. Ami természetesen a szoptatás/pelenkázás/altatás/túlélés területeit öleli fel, mert az eleje bizony nagyjából erről szól.

Szóval, kedves újdonsült Anya ismerősöm! Először is gratulálok! Másodszor pedig kösd föl és éld túl! A többi nem számít.


Ez a kép most megszokott lesz

Szoptatás
Ha megy, szuper. de ha nem megy rögtön, ne ess kétségbe! Nekem például nem ment mindjárt. Majd beindul, ha minden jól megy. Ha meg nem, akkor sem hal éhen hál Istennek. De most inkább koncentráljunk a beindulra...

1. Víz, víz, tiszta víz!
Ha kevés a tej, legkönnyebben úgy lehet növelni az adagot, hogy sokszor kell próbálkozni, és persze sokat kell inni. Az elején ez elég nehéz, elvégre az ember lánya nem teve, hogy állandóan szlopáljon! De most muszáj. Ennek érdekében az a legegyszerűbb, ha mindenhol  tartasz vizet, ahol több időt töltesz. Az ágy mellett, ott ahol szoptatsz, ahol a gyerek ágya van, meg ahol gyakran vagy. Nekem a fél literes üvegek jöttek be, szigorúan kupakkal. A kupak nélküli vizes edénynek (pl. bögre) az a veszélye, hogy amikor az ember 3 óra alvás után éjjel kibotorkál, még feldönti a végén. Nekem 3-4 flakon vizem volt a lakás különböző pontjain, lehetőleg látótéren belül, mert akkor nagyobb eséllyel eszembe jutott, hogy igyak.


Nem a megvilágosodáshoz nem feltétlenül kell, a tejhez igen

2. Nem MELLesleg - Bimbóvédő krém
Ezen elpolemizáltam még a szülés előtt, mert elég röhejesen hangzik, de az a helyzet, hogy tényleg jó ha van.
Ugyanis akárki akármit mond, a többségnek az elején baromira fáj. A baba rácuppan, teljes erőből vákuumozik, az ember cicije meg erre nincs kiképezve, hiszen eddig főleg élvezeti célokat szolgált. Most meg rojtosra harapdálják, kisebesedik, meg minden ilyen rémes dolog. A krém legalább hűsíti egy kicsit. Igen, a hideg víz is. Fórumokon azt is láttam, hogy anyatejjel érdemes kenegetni, hát nem tudom. Viszont amin még röhögtem, de tényleg működik, hogy levegőztetni kell. Szóval most lehet egy szál kebelben rohangászni a lakásban, Apa meg hadd örüljön! :-) Úgyis csak nézheti szegény, mert különben meg fáj.


Alig várja, hogy rámarja magát :-)

3. Mérlegelj és dönts... csak ne azonnal!
A bébiőrnél is sokkal fontosabb egy rendes mérleg. Az elején nem tudod megállapítani eszik-e rendesen a gyerek vagy nem, csak ha megméred etetés előtt is, meg után is. Tudod, eltűnt vaj és a macska esete. A védőnő is ezt csinálja, de egyszerűbb, ha nem kell állandóan hozzá rohangálni. Ezen kívül nem árt heti mérést is csinálni, hogy nagyjából mennyit szedett magára ennyi idő alatt. Nekem szigorú mérlegeléssel sikerült egy hónap alatt leszoknom a tápszeres hozzátáplálásról. Ha elég kaját szívott magába nem kapott mert kibukta, ha keveset, akkor annyit adtam még mellé tápszerből, amennyit feltétlenül muszáj volt. Ami viszont fontos, hogy az első napokat vagy a problémás helyzeteket leszámítva, eszedbe ne jusson minden etetésnél méricskélni! Abba bele lehet őrülni... Szúrópróbaszerűen is elég. Heti mérés nálunk amúgy még mindig van, pedig a gyerek lassan 1 éves lesz.  

A hivatalos mérés ádámkosztümben történik

4. Sterilizáló zacskó
A szülés előtt azt se tudtam, hogy ilyen létezik, de hatalmas találmány. Egy zárható nejlon tasak, amibe beleteszed a  fertőtlenítésre szoruló cuccot (mellszívó darabjai, cumisüveg, később babakanál meg tányér) beleöntesz egy kis vizet, lezárod, és betolod a mikróba pár percre. A felírat szerint hússzor lehet használni, a csecsemős nővér szerint addig, míg el nem kezd vízkövesedni... Egyszerű, gyors, és félálomban is végig lehet csinálni. Csak arra kell vigyázni, hogy olyan cumisüveget szerezz, ami alkalmas ilyesmire! A jobbak elvileg igen. De a svéd itatópohárral nem érdemes próbálkozni, nekem hármat sikerült szétolvasztanom, mire feladtam. Ja, néhány gyógyszertárban, és a drogériában érdemes próbálkozni zacsi ügyben.

Az egyik típus

Pelus csere
Igen, a három központi probléma másodikja. Az elején minden számít. Hogy mennyi, milyen színű, milyen állagú stb. Ha jót akarsz magadnak, társalgási témának nem hozod fel, mert erősen megcsappanhatnak az ismerőseid. Kivéve ha nekik is van kisgyerekük, mert akkor ők is ecsetelni kezdik, hogy de bezzeg az övék... őszintén? Nem tudom melyik a rosszabb.

 5. Jegyzetelj!
Ez az etetés és pelus témakörhöz egyaránt tartozik, de ide tettem.
Na ez lehet, hogy az első napokban nem fog menni, mert akkor még azt sem tudod hol vagy, de aztán érdemes elkezdeni. A lényeg az, hogy kell egy jegyzetfüzet (én tipikusan leckefüzetet használtam, de határidő napló is megteszi) amibe beleírod mikor kap enni a bébi, mennyit hízik, és mikor milyen pelenkákat termel. Esetleg hányadik hétben jártok... Ez azért jó, mert egyrészt kérdezheti a védőnő, és amikor totál zombi állapotban vagy háromszor 1,5 óra alvás után, pont dunsztod nincs mikor pisilt utoljára a kis drága, másrészt pedig az a tanács, hogy próbálj három óránként (többé-kevésbé) etetni, a többivel ellentétben nem hülyeség. Ha sikerül rászoktatni a gyermeket a rendszeres evésre, nem nyűgösködik annyit, te meg kb. be tudod lőni, hogy ha egyéb időpontokban panaszkodik, akkor valószínűleg nem éhes, hanem más baja van. Ráadásul a napot is jobban lehet tervezni. Nekem nagyon nehéz volt ez a programpont, mert rendszertelen bölcsész lévén az állandó óranézegetés nem ez én asztalom. De tényleg bejött, és utána könnyebb lett.

Na jó, ez sokkal jobban néz ki, mint egy koszlott leckefüzet

6. Indikátor csíkos pelus
Pelus tekintetében mindenféle márka meg árszint alapján lehet választani. Már az élelmiszer láncoknak is van saját márkás pelusuk, meg ott vannak a szokásos jól beváltak, úgyhogy választék van bőven. A gyerek súlya alapján osztályozzák őket, de ez sem kőbe vésett, úgyhogy ha a gyerek tíz dekával túllépte az egyik méretet, valószínűleg még pár hétig simán rá fog férni a popójára. Viszont, ami nekem nagyon bejött, az az indikátor csíkos pelenka. A kezdeteknél nagyon hasznos bír lenni. A lényeg, hogy az elején van egy sárga csík, ami folyadék hatására kékre szineződik. Így elég a nadrágot lehúzni a kapálózó csecsemőről, hogy az ember lássa, érdemes -e tovább gyakorlatozni. Mondjuk csak pisi esetén hatásos, a nagyobb cuccot nem mindig jelzi. De ahhoz meg elég az ember orra is.

Csíkkal mondom el

7. Talpas nadrág
Szintén nagy találmány, az egyik kedvenc babaruhám. A rugdalózó helyett egy sokkal jobb változat. Van lábfeje, ezért a gyerek nem tudja lehúzni a talpáról, mint később a zoknit, de ami fő, hogy ha a gyerek lebukja, leeszi vagy összecsinálja magát, nem bukod az egész ruhát, csak azt a felét, ami érintett. Mivel az elején ezek elég gyakran, és durva mennyiségben jelenhetnek meg, ez nem egy megvetendő dolog.

Elegáns és talpas

Altatás
Kulcs a túléléshez. Amíg a gyerek alszik, addig lehet bármi egyebet csinálni. Az esetek többségében  az elején szintén aludni, de később a létfenntartás mellett már akár blogírásra is juthat idő, úgyhogy tartsatok ki! Az okosok azt mondják, hogy amint a baba eléri az 5 kg-t, már nem akar olyan gyakran enni, és éjjel akár 5-6 órát is alszik egyhuzamban. Nálunk tényleg így volt.

8. Hálózsák
Érdemes (legalábbis amíg nincs olyan meleg) alváshoz hálózsákot adni a kicsire. Az újszülöttek nem nagyon szeretik a nagy tereket, elvégre a te hasad volt az otthonuk 9 hónapig! Így aztán, ha bekerülnek egy 8-szor akkora babaágyba, nem fogják magukat biztonságban érezni. A hálózsákban viszont nincs akkora tér, és egyenletes benne a meleg, úgyhogy ott előbb megnyugszanak. Később meg azért lesz jó, mert a gyerek akkor sem fázik meg, mikor lerúgja magáról a takarót. Sajnos lerúgni sokkal előbb tudja, mint visszahúzni. Emellett lehet mindenféle egyéb dolgokkal is próbálkozni. Ringatással, altatódallal, méh belsejében lejátszódó zajokkal, relaxációs babazenével, ráolvasással, kinek mi. Valami csak segít!


Amikor még elvesznek az ágyban...



Túlélés
Az eddigi tippek főleg a babáról szóltak, mert a te életed is főleg a babáról fog szólni most egy darabig. De valljuk be, ha mi kipurcanunk, akkor hiába minden, magában nem él meg a bébi. Ahhoz nekünk kell etetnünk, pelenkáznunk meg altatnunk. Normálisabb apák azért szintén besegítenek, amiben tudnak, de az oroszlán rész akkor is nekünk jut.

9. Vitamin
Az elején furán néztem a nődokira, mikor azt mondta szedjem továbbra is a terhes vitamint. Minek, mikor már megvan a gyerek, és egészséges? Aztán rájöttem. A gyerek tényleg teljesen leszív a szoptatásnál. Gyakorlatilag belőled él. És nem csak a tejet viszi, hanem az ásványi anyagokat meg a vitaminokat, és mindent, ami kell neki. És ezzel nincs is semmi gond, de ezért kell brutális mennyiségű belőlük, hogy azért nekünk is maradjon valami. Különben az ember lányának ijesztően elkezd hullani a haja, kifakul a bőre, nekiállnak romlani a fogai, arról nem is beszélve, hogy tényleg úgy érzi magát, mint akit háromszor lehúztak a WC-n. Úgyhogy kell a vitamin. Főleg, mert az első időkben letiltanak egy csomó dologról, amiben lenne. Pl. a tejtermékekről meg a mogyoróról, merthogy allergizálhatnak. Remek.

10. Lélek - katalizátor
Eljött az ideje annak, hogy csak azért csinálj valamit, mert jólesik. Mert a gyerek nagyon cuki és vadiúj élmény, ráadásul az ember saját magáról is rengeteget tanul ebben az új szerepben, de ha a folyamatos etetés-altatás-pelenkázás kombó mellett nem csinálsz valamit, ami neked jó, akkor egy idő után kiégsz. És az nem jó se neked, se másnak. Te könnyen depressziós leszel, a gyerek megérzi és még nyűgösebb lesz, a párod meg rövid úton agyvérzést kap. Mivel én korábban főleg az agyamat használtam, nekem az hiányzott a legjobban. De a szoptatás alatt például kiválóan lehet olvasni (főleg e-bookot, mert akkor nem zavarod a kis éhenkórászt a lapozással) filmet nézni, van aki köt vagy varr, mert az kapcsolja ki. Az első egy hónapban valószínűleg ez a kérdés fel sem merül, de aztán érdemes találni valamit, ami feldob egy kicsit.


Ez lenne a cél


+1 Rokonok, ismerősök, barátok, üzletfelek...
Az elején jönnek. Csőstül. Hajtja őket a kíváncsiság, az újdonság varázsa, meg különben is. Az első 4-6 hétben nem nagyon mehetnek a kicsi közelébe mert még nem elég erős az immunrendszere, de utána már nem érdemes mindenkit elhajtani.  Lehet, hogy idegesítenek, mert inkább pihennél, de szükséged van rájuk. Vagy legalábbis azokra, akik tényleg fontosak. Ne aggódj, a többiek úgyis gyorsan lekopnak majd, hiszen nincs időd arra, hogy még őket is tutujgasd. Anyának lenni egy elég kiszolgáltatott helyzet. Úgyhogy ha bárki segítséget ajánl, fogadd el! Nyugodtan hozhatnak kaját, vasalhatnak, mosogathatnak, sétáltathatnak gyereket. Csak az a lényeg, hogy ha valami olyat csinálnak, úgy szólnak a gyerekhez vagy úgy fogják meg, ahogy nem szeretnéd, ne tartsd magadban, hanem mondd el! Indulj ki abból, hogy a jószándék vezérli őket, nem az a céljuk, hogy téged szívassanak. De tudod, a néma gyereknek az anyja se... A hogyan azért nem mindegy. Használd a szendvics technikát, az ilyenkor is bejön. Mielőtt rosszra gondolnál: valami pozitív, jó dolog említése, utána a probléma, és aztán megint egy kis ego simogatás.  

Néha a rokonok, barátok és üzletfelek rántanak ki a gödörből

És még valami: nyugi, más sem tökéletes. Mindannyian érezzük néha, hogy ez baromi megterhelő, hogy rosszul csináljuk, és hogy ki akarunk szakadni ebből az egészből. Ez normális. Csak feladni nem szabad. A többi meg majd csak alakul! Kitartást!

A bejegyzés trackback címe:

https://babamacs.blog.hu/api/trackback/id/tr8314041192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása